четвер, 5 січня 2017 р.

10 ідей, як показати дітям свою любов



Любі батьки! Не балуйте дітей, а любіть їх і поважайте:
• навчіть їх творчості, самостійності і відповідальності,
• створіть для них почуття безпеки і впевненості,
• подаруйте їм вашу увагу і ніжність, відчуття власної цінності і гідності.
Пропоную вам кілька ідей, як виразити дитині свої ніжні почуття та формувати у неї відчуття власної цінності.
    1. Чарівні слова.
    «Я тебе люблю», « Я рада проводити з тобою час», «Я щасливий, що саме ти моя дитинка», «У тебе красиві очі»… Вираження найщиріших почуттів, компліментів, похвали не буде забагато, і ці слова матимуть величезний ефект, якщо ви будете їх вимовляти вчасно і з любов’ю.
    2. Обійми-поцілунки.
    Фізичний контакт є чи не найважливішим для малюків. Малюк буде в захваті від ніжних пестощів: лоскотання і прогладжування долоньок, п’яточок, легкі постукування по плечиках тощо. В ранньому віці дитина сприймає і пізнає світ через тілесні відчуття. А що може бути безпечнішим і приємнішим ніж мамині руки і обійми.
    3. Разом – ми сила!
    Спільне виконання різних вправ додадуть дитині відчуття впевненості і дорослості. Адже вона робить те саме, що й дорослий! Почистити разом зуби, зробити зарядку, намалювати картину або переглянути та обговорити мультфільм – це і розвиток корисних навичок, і навчання, і приємно проведений час.
    4. Авторський вернісаж.
    Виділіть місце, де ви могли б презентувати роботи юного митця. Це може бути невеличкий куточок або стіна, або ціла кімната малюнків і поробок дитини. Поповнюйте експозицію новинками, обговорюйте їх, проводьте екскурсії для гостей. Не забувайте дарувати власноруч створені робити близьким людям або організаціям, які відвідує малюк (студії розвитку, садок). Увага і відгуки дорослих до дитячих виробів формуют адекватно високу самооцінку і впевненість.
    5. Ігри і розваги.
    Дозвольте собі у грі з донькою чи сином відволіктись від буденних справ та відчути радість повзання по підлозі, галасного сміху та безтурботних веселощів. Схожі почуття дозволять вам краще зрозуміти свою дитину, її бажання і прагнення. А гарний настрій наповнить позитивом ще на тривалий час.
    6. Найкращий радник.
    Спілкування з дитиною – це не лише спільно проведений час, але й обговорення важливих питань. Домовляйтесь з дитиною. Нехай вона також візьме участь у плануванні вашого дня. Порадьтесь з малюком, який подарунок обрати бабусі на свято, що приготувати на вечерю, поїхати автобусом чи метро тощо. Така поведінка дорослого формує відчуття власної цінності і відповідальності вихованця.
    7. Медалі й нагороди.
   За особливі досягнення нагороджуйте дитину власноручно створеними відзнаками, заохочуючи її до нових досягнень. Це майже нічого не коштує, але формує у малюка бажану поведінку.
    8. День «Усе можна».
   Запропонуйте дитині один день, коли вона зможе робити все, що захоче. Попередньо обговоріть правила. Наприклад, зазначте, що робити категорично не можна (те, що загрожує здоров’ю і життю), і, що батьки не зобов’язані виконувати бажання дитини. Це – чудове тренування навичок досягнення мети, самообслуговування та розуміння причинно-наслідкових зв'язків. Інший варіант – помінятись місцями. Це гра, коли на один день чи одну годину дорослий стає дитиною, а дитина – дорослим.
     9. Свято Дня!
    Влаштуйте свято Гарного дня. Заплануйте його, зробіть невеличкі приготування. Свято без будь-яких причин, просто так. Але зі святковим столом, іграми-забавками, запросіть гостей, друзів. М’які іграшки можуть стати гарною компанією. І цей час буде найдорожчим – час вашої особистої уваги вашій найкращій дитині.
    10. Несподівані сюрпризи.
    Подаруйте своїй любій донечці або синочку маленький несподіваний сюрприз: бажану іграшку, цукерку, зустріч або пригоду. Подаруйте просто так!
    А де тут любов, можливо, запитаєте ви? Вся ваша справжня увага до дитини, безпосередня взаємодія, вираження ніжних почуттів та повага її потреб – це все і є прояви любові!

Немає коментарів:

Дописати коментар